← Усі розбори
Самопочуття

PHQ-8 українською: як пройти й розшифрувати результат

Вісім питань, дві хвилини, бал від 0 до 24. Як рахується шкала депресії PHQ-8, що означають пороги 5, 10, 15 і 20, чим вона відрізняється від PHQ-9 і що робити з результатом.

КороткоPHQ-8 — вісім питань про настрій, інтерес, сон, енергію, апетит, самооцінку, зосередженість і темп рухів за останні два тижні. Кожне від 0 до 3, сума від 0 до 24: 0–4 мінімальні симптоми, 5–9 легкі, 10–14 помірні, 15–19 помірно виражені, 20–24 виражені. З 10 балів радять консультацію фахівця. Це скринінг, а не діагноз.

Слово «депресія» вживають і про поганий вечір, і про стан, який місяцями забирає сон, сили й інтерес до всього. Щоб відрізнити одне від іншого, лікарі в усьому світі починають з короткого опитувальника — PHQ-9 або його восьмипунктової версії PHQ-8. Нижче — як він влаштований і як читати свій бал.

Що таке PHQ-8

PHQ-9 (Patient Health Questionnaire, опитувальник здоров'я пацієнта) створили Курт Кренке, Роберт Шпітцер і Джанет Вільямс як швидку перевірку на депресію для сімейних лікарів (Kroenke et al., 2001). Дев'ять його питань відповідають дев'яти ознакам депресії з класифікації DSM-IV.

PHQ-8 — ті самі питання без дев'ятого, про думки про смерть чи самоушкодження. У 2009 році Кренке зі співавторами показали, що без цього пункту шкала дає практично ті самі бали й працює з тими самими порогами (Kroenke et al., 2009). Тому PHQ-8 використовують у великих опитуваннях і онлайн-тестах — там, де поруч немає людини, яка могла б одразу відреагувати на позитивну відповідь на 9-й пункт.

Вісім питань

Усі питання — про останні два тижні: як часто вас турбувало кожне з описаного.

  1. Інтерес — чи було вам цікаво й приємно чимось займатися.
  2. Настрій — чи почувалися ви сумними, пригніченими або безнадійними.
  3. Сон — важко заснути, сон переривається або ви спите надто довго.
  4. Енергія — втома, мало сил.
  5. Апетит — поганий апетит або переїдання.
  6. Самооцінка — погані думки про себе, відчуття, що ви невдаха чи підвели близьких.
  7. Зосередженість — важко зосередитися на читанні чи перегляді передач.
  8. Темп — ви рухаєтесь чи говорите помітно повільніше або, навпаки, стали метушливими й неспокійними.

Повні формулювання — в онлайн-тесті і на бланку для друку. Ми взяли їх з офіційного українського перекладу PHQ-9 (перші вісім пунктів). Окремої української валідації саме PHQ-8 ми не знайшли, тому результат варто сприймати як орієнтир.

Як рахується бал

Кожну відповідь оцінюють від 0 до 3: «зовсім не турбувало» — 0, «декілька днів» — 1, «більше половини днів» — 2, «майже щоденно» — 3. Бали додають, сума — від 0 до 24.

Бал Що означає
0–4 Мінімальні симптоми
5–9 Легкі симптоми
10–14 Помірні симптоми
15–19 Помірно виражені симптоми
20–24 Виражені симптоми

Головна межа — 10 балів: з цього рівня в дослідженнях говорять про ймовірну поточну депресію й рекомендують консультацію фахівця. Але цифра не головне. Якщо стан заважає спати, працювати чи бути з близькими, це достатня причина звернутися й з меншим балом.

Чого PHQ-8 не скаже

Шкала рахує симптоми, але не знає їхніх причин. Втома, поганий сон і безрадісність бувають при депресії, а ще при вигоранні, анемії, проблемах зі щитоподібною залозою, тривалому стресі й після важких подій. Тому високий бал — привід поговорити з лікарем, а не готовий діагноз.

Корисно порівняти PHQ-8 з іншими шкалами. Якщо поруч із пригніченістю багато хвилювання, пройдіть GAD-7: тривога й депресія часто йдуть разом, а як читати бал GAD-7 — у розборі скільки балів GAD-7 — норма. Якщо все почалося з перевантаження, перевірте шкалу стресу PSS-10 — різницю пояснює стаття стрес чи тривога. Якщо виснаження пов'язане з роботою, допоможе розбір вигорання чи депресія. А індекс самопочуття WHO-5 дивиться з іншого боку: питає не про симптоми, а про те, чи є в житті хороше.

Що робити з результатом

  • 0–9 балів. Зазвичай достатньо уважно ставитися до себе: сон, рух, денне світло, контакт з людьми. Повторіть тест через 2–4 тижні й подивіться, куди рухається бал.
  • 10–19 балів. Покажіть результат сімейному лікарю, психіатру чи психотерапевту, бал зручно назвати цифрою. Депресія добре лікується, особливо якщо почати вчасно. Якщо не знаєте, до кого йти, ми безкоштовно підберемо фахівця.
  • 20 балів і більше. Не відкладайте: зверніться до фахівця найближчими днями й розкажіть близькій людині, як вам насправді.

Якщо зараз дуже важко або з'являються думки про смерть, не чекайте запису. Телефонуйте на безкоштовну цілодобову анонімну лінію психологічної підтримки 0 800 100 102, а при загрозі життю — 103.

Пройти тест PHQ-8 онлайн або роздрукувати бланк PHQ-8.

Часті питання

Скільки балів PHQ-8 — норма?

0–4 бали — мінімальні симптоми, це варіант норми. 5–9 — легкі симптоми: варто стежити за станом і повторити тест через 2–4 тижні. Від 10 балів говорять про ймовірну поточну депресію й рекомендують консультацію лікаря або психотерапевта.

Чим PHQ-8 відрізняється від PHQ-9?

PHQ-8 — це перші вісім питань PHQ-9 без дев'ятого, про думки про смерть чи самоушкодження. Пороги однакові. PHQ-8 використовують там, де немає змоги одразу відреагувати на позитивну відповідь на 9-й пункт, — у популяційних опитуваннях і онлайн-скринінгу.

Чи можна за PHQ-8 поставити діагноз депресії?

Ні. Бал показує, наскільки виражені симптоми, але діагноз ставить лікар після розмови: схожу картину дають виснаження, анемія, проблеми зі щитоподібною залозою, тривалий стрес і наслідки важких подій.

Матеріал має інформаційний характер і не замінює консультацію спеціаліста. Якщо зараз важко — безкоштовна цілодобова лінія підтримки: 0 800 100 102.

Читати далі

Самопочуття

WHO-5: індекс самопочуття ВООЗ — як пройти й розшифрувати

П'ять питань, одна хвилина, результат у відсотках. Як рахується індекс WHO-5, що означають пороги 50% і 28%, чим він корисний і чого від нього не варто чекати.

1 листопада 20263 хв читання
Вигорання

Вигорання чи депресія: як відрізнити і чому це важливо

Обидва стани дають виснаження, апатію й «нічого не хочеться». Але лікуються по-різному. Чотири ознаки, за якими їх розрізняють, і чому вигорання часто переходить у депресію.

27 липня 20264 хв читання
Тривога

GAD-7: скільки балів — норма і як розшифрувати результат

Норма за GAD-7 — 0–4 бали, з 10 балів рекомендують консультацію. Розбираємо таблицю балів, звідки взялися пороги, наскільки шкала точна і чому бал 9 — ще не «все гаразд».

1 листопада 20263 хв читання