Як ви насправді почуваєтесь останні два тижні
PHQ-8 — вісім питань із опитувальника, з якого лікарі в усьому світі починають перевірку на депресію. Він не ставить діагноз — він показує, наскільки виражені симптоми зараз і чи це той рівень, з яким варто йти до фахівця.
КороткоPHQ-8 — вісім питань про останні два тижні, кожне від 0 до 3 балів, сума від 0 до 24. 0–4 — мінімальні симптоми, 5–9 — легкі, 10–14 — помірні, 15–19 — помірно виражені, 20–24 — виражені; з 10 балів радять звернутися до фахівця. Це скринінг, а не діагноз, і результат лишається тільки на вашому пристрої.
PHQ-8 (Kroenke, Strine, Spitzer, Williams, Berry & Mokdad, 2009) — восьмипунктова версія опитувальника здоров'я пацієнта PHQ-9 без пункту про думки про смерть. Текст пунктів — офіційний український переклад PHQ-9 (перші 8 пунктів), відтворення дозволене без згоди правовласників. Пункт 3 подано дослівно за цим перекладом; в англійському оригіналі він означає труднощі із засинанням, переривчастий сон або надто довгий сон. Валідацію саме PHQ-8 українською ми не знайшли, тому це скринінг, а не діагноз.
- Kroenke K., Strine T. W., Spitzer R. L., Williams J. B. W., Berry J. T., Mokdad A. H. The PHQ-8 as a measure of current depression in the general population. Journal of Affective Disorders, 2009, 114(1–3), 163–173
- Kroenke K., Spitzer R. L., Williams J. B. W. The PHQ-9: validity of a brief depression severity measure. Journal of General Internal Medicine, 2001, 16(9), 606–613
Як рахується бал за шкалою PHQ-8
Вісім питань про останні два тижні, кожне оцінюється від 0 («зовсім не турбувало») до 3 («майже щоденно»). Зворотних пунктів немає — бали просто додаються. Сума від 0 до 24 і є результатом.
- 0–4Мінімальні симптомиОкремі погані дні без стійкої картини. Окремої роботи не потребує.
- 5–9Легкі симптомиОзнаки помітні, але життя ще не перебудовують. Самодопомога і повторний тест через 2–4 тижні.
- 10–14Помірні симптомиПоріг імовірної поточної депресії. Рекомендують консультацію лікаря або психотерапевта.
- 15–19Помірно виражені симптомиБільшість ознак тримається більше половини днів. Потрібна консультація фахівця.
- 20–24Виражені симптомиМайже всі ознаки — майже щодня. Допомога фахівця потрібна найближчим часом.
ПорігКласичний поріг — 10 балів: з цього рівня в дослідженнях говорять про ймовірну поточну депресію і рекомендують консультацію. Але якщо стан заважає спати, працювати чи бути з близькими — це достатня причина звернутися й з меншим балом.
Звідки шкалаPHQ-9 створили Kroenke, Spitzer і Williams (2001) на основі критеріїв депресії DSM-IV. У 2009 році Kroenke зі співавторами показали, що версія без 9-го пункту — PHQ-8 — дає практично ті самі бали й ті самі пороги, тому її використовують у великих популяційних опитуваннях і онлайн-скринінгу, де немає змоги одразу відреагувати на відповідь про думки про смерть.
Потрібен опитувальник на папері — друкований бланк PHQ-8 українською.
Читати далі
Розбори, які пояснюють, що стоїть за результатом цього тесту.
Часті питання
Коротко про те, що це за шкала і чого від неї не варто чекати.
Скільки часу займає тест PHQ-8?
Близько двох хвилин: вісім питань, на кожне — один із чотирьох варіантів. Реєстрація не потрібна, відповіді рахуються у вашому браузері й нікуди не надсилаються.
Чим PHQ-8 відрізняється від PHQ-9?
PHQ-8 — це ті самі перші вісім питань PHQ-9 без дев'ятого, про думки про смерть чи самоушкодження. Пороги балів однакові: 5, 10, 15 і 20. Ми використовуємо PHQ-8, бо онлайн-тест не може відповідально відреагувати на позитивну відповідь на 9-й пункт. Якщо такі думки у вас є — не чекайте результату, телефонуйте на лінію підтримки 0 800 100 102 (цілодобово, безкоштовно).
Як порахувати бал PHQ-8 вручну?
Кожну відповідь оцініть: «зовсім не турбувало» — 0, «декілька днів» — 1, «більше половини днів» — 2, «майже щоденно» — 3. Додайте всі вісім. Сума від 0 до 24: 0–4 мінімальні, 5–9 легкі, 10–14 помірні, 15–19 помірно виражені, 20–24 виражені симптоми.
Високий бал означає, що в мене депресія?
Ні. PHQ-8 — це скринінг, а не діагноз. Бал від 10 означає, що ознак достатньо, щоб говорити про це з лікарем. Схожу картину дають виснаження, анемія, проблеми зі щитоподібною залозою, тривалий стрес і наслідки важких подій — тому діагноз ставлять після розмови.
Що робити з результатом PHQ-8?
До 9 балів зазвичай достатньо самодопомоги — сон, рух, контакт із людьми — і повторити тест через 2–4 тижні. Від 10 балів покажіть результат сімейному лікарю, психіатру чи психотерапевту. Якщо зараз дуже важко — безкоштовна цілодобова лінія підтримки 0 800 100 102, при загрозі життю — 103.
Де взяти PHQ-8 українською, щоб роздрукувати?
У нас є друкований бланк — вісім питань, варіанти відповідей і таблиця підрахунку на одній сторінці. Відкрийте його й збережіть як PDF через друк браузера.
Чому результат щоразу різний?
Бо PHQ-8 вимірює стан за останні два тижні, а не рису характеру. Його зручно повторювати раз на місяць і дивитися на динаміку.
Інші тести
Один результат майже завжди тягне за собою наступне питання.
- 01Mini-IPIPВелика п'ятіркаП'ять наукових шкал, на яких тримається сучасна психологія особистості. Портрет себе без езотерики.20 питань · 3 хв
- 02GAD-7Рівень тривожностіСкринінг, яким користуються лікарі в усьому світі. Показує, наскільки тривога вже впливає на щоденне життя.7 питань · 2 хв
- 03CBIВигоранняКопенгагенський опитувальник: окремо особисте виснаження і окремо те, що з вами робить робота.13 питань · 3 хв
- 04ECR-RТип прив'язаностіЯк ви поводитесь у близьких стосунках і звідки беруться ті самі сценарії, що повторюються роками.18 питань · 4 хв