Друкований бланк

PHQ-8 українською — бланк для друку

Паперова версія опитувальника: 8 питань · 2 хв, варіанти відповідей і таблиця підрахунку — на одному аркуші. Щоб отримати PDF, відкрийте друк браузера (Ctrl+P) і збережіть у файл.

Онлайн-версія з автоматичним підрахунком і поясненням результату — пройти PHQ-8 онлайн.

PHQ-8Тест на депресію

Згадуйте саме останні два тижні — як часто вас турбувало кожне з описаного.

  1. Вам було не дуже цікаво або подобалось чимось займатись
  2. Ви почувалися сумними, пригніченими або безнадійними
  3. Вам було важко засинати або не прокидатись, або Ви спали надто довго
  4. Ви відчували втому або мало сил
  5. У Вас був поганий апетит, або Ви переїдали
  6. Ви погано про себе думали — або Ви почувалися невдахою, або ж розчаровувались у собі, або думали, що підвели родину
  7. Вам було важко зосередитись, наприклад, на читанні газети або перегляді телепередач
  8. Ви рухались або розмовляли настільки повільно, що інші люди могли б це помітити? Або ж навпаки, Ви були настільки метушливі або неспокійні, що пересувались набагато більше, ніж зазвичай
Варіанти відповідей
  • 0Зовсім не турбувало
  • 1Декілька днів
  • 2Більше половини днів
  • 3Майже щоденно
Підрахунок

Вісім питань про останні два тижні, кожне оцінюється від 0 («зовсім не турбувало») до 3 («майже щоденно»). Зворотних пунктів немає — бали просто додаються. Сума від 0 до 24 і є результатом.

БалиРівень
0–4Мінімальні симптоми
5–9Легкі симптоми
10–14Помірні симптоми
15–19Помірно виражені симптоми
20–24Виражені симптоми

Класичний поріг — 10 балів: з цього рівня в дослідженнях говорять про ймовірну поточну депресію і рекомендують консультацію. Але якщо стан заважає спати, працювати чи бути з близькими — це достатня причина звернутися й з меншим балом.

PHQ-8 — це скринінг стану за останні два тижні, а не діагноз. Схожу картину дають виснаження, порушення сну, гормональні проблеми та реакція на важкі події. Результат лишається тільки на вашому пристрої.

PHQ-8 (Kroenke, Strine, Spitzer, Williams, Berry & Mokdad, 2009) — восьмипунктова версія опитувальника здоров'я пацієнта PHQ-9 без пункту про думки про смерть. Текст пунктів — офіційний український переклад PHQ-9 (перші 8 пунктів), відтворення дозволене без згоди правовласників. Пункт 3 подано дослівно за цим перекладом; в англійському оригіналі він означає труднощі із засинанням, переривчастий сон або надто довгий сон. Валідацію саме PHQ-8 українською ми не знайшли, тому це скринінг, а не діагноз. Бланк: між рядків · mizh-ryadkiv.com.ua

Як користуватися бланком PHQ-8

  1. Роздрукуйте сторінку або збережіть її як PDF: Ctrl+P (на телефоні — «Поділитися» → «Друк») і виберіть «Зберегти як PDF». Шапка й меню сайту на аркуш не потрапляють.
  2. Згадуйте саме останні два тижні — як часто вас турбувало кожне з описаного.
  3. Біля кожного твердження обведіть одну цифру: 0 — «зовсім не турбувало», 1 — «декілька днів», 2 — «більше половини днів», 3 — «майже щоденно».
  4. Вісім питань про останні два тижні, кожне оцінюється від 0 («зовсім не турбувало») до 3 («майже щоденно»). Зворотних пунктів немає — бали просто додаються. Сума від 0 до 24 і є результатом.
  5. Знайдіть суму в таблиці вище. Що означає кожен діапазон і з якого балу варто звернутися до спеціаліста — на сторінці тесту PHQ-8.

Бланк зручний, коли тест проходять без телефона: на прийомі, у групі, з батьками чи як щоденник стану — проходити раз на кілька тижнів і записувати бал, щоб бачити динаміку. Онлайн-версія рахує те саме автоматично й ніде не зберігає відповідей.

Першоджерело